افغانستان؛ «گورستان حقوق بشر»

کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل هشدار داده است که سرکوب زنان و دختران در افغانستان به سطح آزار و اذیت سیستماتیک رسیده و ساختار حاکم، نوعی آپارتاید جنسیتی را اعمال می‌کند. به گفته او، محرومیت از آموزش، اشتغال، خدمات درمانی و آزادی‌های مدنی، افغانستان را به گورستان حقوق بشر تبدیل کرده است.

فولکر تورک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، می‌گوید سرکوب نظام‌مند زنان و دختران در افغانستان به سطح «آزار و اذیت سیستماتیک» رسیده و ساختار حاکم، نوعی آپارتاید جنسیتی را نهادینه کرده است.

تورک، امروز (پنج‌شنبه، ۷ حوت) در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره افغانستان هشدار داد که این کشور به «گورستان حقوق بشر» بدل شده است.

او نظام جداسازی موجود را یادآور آپارتاید دانست؛ با این تفاوت که این‌بار تفکیک نه بر مبنای نژاد، بلکه بر پایه جنسیت اعمال می‌شود. به گفته او، طالبان حضور زنان و دختران در زندگی عمومی را عملاً جرم‌انگاری کرده‌اند؛ آنان از آموزش متوسطه و عالی محروم‌اند، دست‌رسی‌شان به بیشتر مشاغل مسدود شده و محدودیت‌های گسترده بر خدمات درمانی، فضای مدنی، رفت‌وآمد و آزادی بیان آنان سایه افکنده است.

کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل همچنین تأکید کرد که در ماه‌های اخیر، با اجرای «قانون امر به معروف و نهی از منکر»، دامنه فشارها و سخت‌گیری‌ها علیه زنان افزایش یافته است.

این هشدار صریح در حالی مطرح می‌شود که جامعه جهانی زیر فشار نهادهای حقوق بشری برای پاسخ‌گو ساختن عاملان سرکوب سیستماتیک زنان در افغانستان قرار دارد؛ سرکوبی که هر روز ابعاد تازه‌تری به خود می‌گیرد.

📎 ما را دنبال کنید:

تلگرام | فیس‌بوک | واتس‌آپ | یوتیوب |صفحه هنر و ادبیات | اینستاگرام