کتاب «سبزمنش»؛ روایتی از یک دهه فعالیت فرهنگی

کتاب «سبزمنش؛ از پاسداری پارسی تا همگرایی فرهنگی» نوشته بسم‌الله شریفی منتشر شد؛ اثری که فعالیت یک دهه بنیاد جهانی سخن‌گستران سبزمنش و برنامه‌های آینده این مجموعه را بررسی می‌کند.

کتاب «سبزمنش؛ از پاسداری پارسی تا همگرایی فرهنگی؛ مرور یک دهه تلاش، در آینه روایت نخبگان» نوشته دکتر بسم‌الله شریفی، با همکاری انتشارات «زهره علوی» و «بنیاد جهانی سخن‌گستران سبزمنش» منتشر و روانه بازار کتاب شد.

این کتاب گزارشی مکتوب از یک دهه فعالیت بنیاد جهانی سخن‌گستران سبزمنش است و در کنار مرور فعالیت‌ها و تجربه‌های این نهاد فرهنگی، مجموعه‌ای از روایت‌ها، مقاله‌ها، یادداشت‌ها و دیدگاه‌های افرادی از حدود ۳۰ کشور جهان را دربرمی‌گیرد که به گفته نویسنده، در یک دهه گذشته با فعالیت‌های فرهنگی سبزمنش همکاری داشته‌اند.

نگاه نویسنده به فرهنگ و زبان فارسی

دکتر بسم‌الله شریفی در مقدمه کتاب، فرهنگ را «دیپلماسی ماندگار ملت‌ها» و قلم را «صلح‌آمیزترین سفیر جهان» توصیف کرده و درباره هدف از نگارش این اثر نوشته است که فرهنگ می‌تواند به نزدیک شدن ملت‌ها و زبان‌ها کمک کند.

او در این بخش، فعالیت سبزمنش را بر پایه ایده همگرایی فرهنگی توضیح داده و نوشته است که این جریان تلاش کرده است از ظرفیت‌های فرهنگی برای ایجاد ارتباط میان جوامع و گروه‌های مختلف استفاده کند.

به نوشته شریفی، حضور چهره‌هایی از افغانستان، ایران، تاجیکستان، ازبکستان، مصر، پاکستان، هند و دیگر کشورها در فعالیت‌های سبزمنش، بخشی از شبکه‌ای فرهنگی است که بر پایه همکاری میان افراد شکل گرفته است.

در این کتاب، زبان فارسی نیز به‌عنوان یکی از محورهای فعالیت‌های این شبکه معرفی شده و نویسنده بر استفاده از آن برای گفت‌وگو و تعامل فرهنگی میان جوامع فارسی‌زبان و دیگر جوامع تاکید کرده است.

برنامه‌های سبزمنش برای دهه دوم

یکی از بخش‌های کتاب به مسیر آینده بنیاد جهانی سخن‌گستران سبزمنش اختصاص دارد. شریفی دهه نخست فعالیت این مجموعه را دوره «بنیان‌گذاری و آزمون» نامیده و برای دهه دوم، موضوعاتی مانند نهادسازی، نوآوری و گسترش فعالیت‌های بین‌المللی را مطرح کرده است.

در منشور راهبردی ارائه‌شده در کتاب، توسعه فعالیت‌های فرهنگی میان کشورهای حوزه تمدنی فارسی، گسترش همکاری‌های دانشگاهی و علمی، استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی برای حفاظت از میراث فرهنگی و ایجاد شعبه‌ها و مراکز سبزمنش در کشورهای مختلف به‌عنوان بخشی از برنامه‌های آینده مطرح شده است.

بر اساس مطالب این اثر، توسعه فعالیت‌های رسانه‌ای نیز در برنامه‌های دوره پیش‌رو قرار دارد. راه‌اندازی تلویزیون، مجله علمی ـ پژوهشی و هفته‌نامه سبزمنش از جمله طرح‌هایی است که در کتاب به آن‌ها اشاره شده است.

همچنین گسترش برنامه‌های آموزشی و فرهنگی در سطح بین‌المللی از دیگر محورهایی است که در چشم‌انداز ارائه‌شده برای فعالیت‌های آینده این مجموعه مطرح شده است.

پیوند فعالیت‌های گذشته و برنامه‌های آینده

شریفی در توضیح ضرورت نگارش این کتاب، آن را مکمل آثار دیگری درباره سبزمنش، از جمله «سبزمنش در آینه شعر و نظر» و «سبزمنش در آینه شعر» معرفی کرده است.

به نوشته او، ثبت فعالیت‌های یک جریان فرهنگی تنها با پرداختن به آثار ادبی آن کامل نمی‌شود و بررسی تجربه‌ها، تحلیل دیدگاه‌ها و ارائه برنامه‌های آینده نیز اهمیت دارد. از این منظر، کتاب جدید تلاش می‌کند میان فعالیت‌های دهه نخست و برنامه‌های مطرح‌شده برای دهه دوم ارتباط ایجاد کند.

در این اثر، دیدگاه افرادی از کشورهای مختلف نیز درباره فعالیت‌های سبزمنش بازتاب یافته است. به گفته نویسنده، این بخش با هدف ثبت دیدگاه‌های مختلف درباره فعالیت‌های فرهنگی این مجموعه و فراهم کردن زمینه گفت‌وگو میان جوامع مختلف تدوین شده است.

گسترش فعالیت‌های سبزمنش

بنیاد جهانی سخن‌گستران سبزمنش فعالیت خود را با ایجاد یک مدرسه/لیسه خصوصی و یک محفل فرهنگی در بغلان آغاز کرد و بر اساس اطلاعات ارائه‌شده در این کتاب، فعالیت‌های خود را در طول یک دهه به حوزه‌های ادبی، فرهنگی، رسانه‌ای و بین‌المللی گسترش داده است.

در متن معرفی این بنیاد آمده است که فعالیت‌های آن در این دوره به ۳۴ کشور رسیده است. انتشار کتاب «سبزمنش؛ از پاسداری پارسی تا همگرایی فرهنگی» هم‌زمان با پایان دهه نخست فعالیت این بنیاد، بخشی از فعالیت‌های این دوره و برنامه‌های مورد نظر برای دوره آینده را ثبت می‌کند.

این کتاب اکنون به‌عنوان اثری درباره فعالیت‌های فرهنگی و ادبی سبزمنش و روندهای مرتبط با همگرایی فرهنگی در میان فارسی‌زبانان، در دسترس علاقه‌مندان و پژوهشگران قرار گرفته است.

سوابق بسم‌الله شریفی

دکتر بسم‌الله شریفی شاعر، نویسنده و موسس و دبیرکل اجرایی بنیاد جهانی سخن‌گستران سبزمنش است.

بر اساس اطلاعات ارائه‌شده درباره سوابق او، شریفی دارای پنج عنوان دکترای افتخاری است و مراحل پایانی دریافت دو مدرک دکترای تخصصی از دانشگاه‌هایی در ایران و تاجیکستان را سپری می‌کند.

در کارنامه فرهنگی اعلام‌شده برای او، تالیف و انتشار ۳۴ عنوان کتاب، دریافت تندیس ابوعبدالله رودکی، نشان بین‌المللی «فدایی علم» از جمهوری ازبکستان، نشان فردوسی، نشان و لوح کوروش کبیر و عنوان «سفیر بین‌المللی انجمن ادبی ایران» ذکر شده است.

همچنین بر اساس اطلاعات ارائه‌شده، عناوینی از جمله «پرچمدار شعر و همگرایی فرهنگی»، «سفیر همدلی و همگرایی فارسی‌زبانان جهان» و «بنیان‌گذار گفتمان همگرایی فرهنگ فرامرزی» از سوی برخی مجامع ادبی و فرهنگی به شریفی داده شده است.

شریفی همچنین عضو مجمع دانشمندان و متخصصان افغانستان در اسپانیا معرفی شده است. بر اساس همین اطلاعات، تاکنون چهار عنوان کتاب درباره زندگی و فعالیت‌های فرهنگی او از سوی نویسندگانی در مصر، ایران، ازبکستان و افغانستان تالیف و منتشر شده است.

📢 وقتی صدای افغانستان خاموش شود، تاریخ خاموش می‌ماند…

خبرگزاری شانا؛ صدای افغانستان

ما را دنبال کنید:

نویسنده مطلب
بهاره احمدی
بهاره احمدی خبرنگار

بهاره احمدی در شهر هرات به دنیا آمد؛ شهری که هم زادگاه اوست و هم نخستین صحنه فعالیت‌های اجتماعی، آموزشی و مدنی‌اش. او پیش از گام‌نهادن به عرصه رسانه، سال‌ها…

ادامه بیوگرافی و مطالب نویسنده