اجبار برقع در هرات؛ محکومیت شدید از سوی فعالان حقوق زن

انجمن «ندای نوین زن افغان» اجبار طالبان به پوشیدن برقع در هرات و اعمال خشونت علیه زنان و داکتران را به شدت محکوم کرد. این انجمن این فرمان را فاقد مبنای شرعی و در تضاد با آموزه‌های اصیل اسلام و کرامت انسانی می‌داند. آن‌ها این اقدام را بازگشت به سیاست‌های افراطی گذشته و سوءاستفاده از نام دین خواندند.

انجمن «ندای نوین زن افغان» با انتشار بیانیه‌ای رسمی، سیاست اخیر مقامات محلی طالبان در هرات مبنی بر اجباری کردن پوشیدن برقع برای زنان را به شدت محکوم کرد. این انجمن گزارش‌هایی مبنی بر اعمال خشونت علیه زنانی که از این فرمان سرپیچی کرده‌اند، از جمله لت‌وکوب داکتران و ممانعت از ورود آنان به مراکز عمومی، را مورد انتقاد قرار داد.

«ندای نوین زن افغان» این دستورالعمل را که منجر به حذف نیمی از جمعیت از جامعه می‌شود، نه تنها فاقد مبنای شرعی و فقهی دانست، بلکه آن را در تضاد کامل با آموزه‌های کرامت انسانی و اصول اسلام واقعی توصیف کرد.

بر اساس گزارش‌های میدانی منتشرشده توسط این انجمن در ۷ نوامبر ۲۰۲۵، طالبان در شهر هرات پوشیدن چادر برقع را برای تمام زنان الزامی اعلام کرده و اقدام به اعمال خشونت فیزیکی علیه متخلفان کرده‌اند.

این انجمن در واکنش خود، تأکید کرد که پوشاندن چهره با برقع هرگز از فرایض شرعی در اسلام نبوده است. این بیانیه با استناد به آیه ۳۱ سوره نور و سیره نبوی، که زنان در آن با چهره باز و پوشش عفیفانه در جامعه حضور داشتند، تصریح می‌کند که حجاب مورد تأکید دین، به معنای پوشش بدن و عفت است نه الزام به پنهان‌سازی چهره.

فعالان زن این اقدام طالبان را «بازگشت آشکار به سیاست‌های افراطی و زن‌ستیزانه‌ی دهه‌ی ۹۰ میلادی» خوانده و آن را نشانه‌ای از «جهل دینی و سوءاستفاده از نام اسلام» دانسته‌اند. آن‌ها هشدار دادند که در حالی که جهان به سوی عدالت جنسیتی و آموزش حرکت می‌کند، این سیاست‌ها زنان را از جامعه حذف می‌کند.

انجمن «ندای نوین زن افغان» از علمای دین، روشنفکران و عموم مردم شریف افغانستان درخواست کرد که در برابر این بی‌عدالتی و تحقیر زنان سکوت نکنند، چرا که سکوت را هم‌دستی با ظالم می‌داند.

این بیانیه با تأکید بر اینکه برقع یک انتخاب شخصی است نه یک فرمان شرعی، هشدار داد که هیچ حکومتی نمی‌تواند با سرکوب نیمی از جمعیت کشور به ثبات و مشروعیت پایدار دست یابد.

این انجمن در پایان بیانیه خود، ضمن مطالبه توقف فوری خشونت علیه زنان، یادآور شد که «لَا إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ» (در دین هیچ اجباری نیست – سوره بقره: ۲۵۶) و خواستار وحدت و آگاهی جامعه برای دفاع از کرامت زن شد.