سیستم بازنشستگی افغانستان؛ قربانی فساد و ناکارآمدی

بازنشستگان افغانستان؛ از چنگال فساد به کام فقر

بازنشستگان در افغانستان در زمان حکومت پیشین با فساد و سیستم ناکارآمد نظام بازنشستگی مواجه بودند، اما در زمان طالبان با «ستم»، «فقر» و «جبر» روزگار دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

بازنشستگان در افغانستان در زمان حکومت پیشین با فساد و سیستم ناکارآمد نظام بازنشستگی مواجه بودند، اما در زمان طالبان با «ستم»، «فقر» و «جبر» روزگار دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، پرداخت حقوق بازنشستگی حدود ۱۵۰ هزار بازنشسته را متوقف کرد.

اکنون بیش از سه سال است که این افراد نتوانسته‌اند حقوق خود را دریافت کنند و بارها اعتراض کرده و آن را «ظلم» و «ستم» خوانده‌اند.

اما دیروز، هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان با صدور یک دستور تازه، جنجال دیگری برای بازنشستگان ایجاد کرد.

بر اساس فرمان رهبر طالبان، یک دادگاه ویژه در کابل برای رسیدگی به پرونده‌های بازنشستگی ایجاد می‌شود و آنان باید به این دادگاه عارض شوند و در یک دعوی حقوقی، ثابت کنند که بازنشسته شده‌اند و از حقوق بازنشستگی برخوردار هستند.

او در این فرمان به دادگاه ویژه دستور داده است که پس از دریافت اسناد و سوابق کاری فردی بازنشسته، در مورد اجرای حقوق و بازنشستگی او «حکم شرعی» صادر کند.

این حکم شامل حدود ۱۵۰ هزار نفری می‌شود که در زمان حکومت پیشین افغانستان بازنشسته شده‌اند و در آن زمان به صورت شش ماه یکبار و یا سالی یکبار حقوق بازنشستگی خود را دریافت می‌کند.

رهبر طالبان در فرمان خود گفته‌اند حقوق بازنشستگی افرادی که پس از تسلط این گروه بر افغانستان و تا اول سال جاری خورشیدی بازنشسته شده‌اند، بدون عارض شدن به دادگاه ویژه، پرداخت شود.

«دردسر تازه»
با صدور فرمان هبت‌الله آخندزاده، دردسر تازه‌ای برای بازنشستگان حکومت پیشین افغانستان در سراسر این کشور ایجاد شده است.

اکنون هزاران بازنشسته باید از ولایت‌های مختلف افغانستان به کابل بیایند و در دادگاه ویژه برای دریافت حقوق خود بجنگند.

بر اساس این دستور، روند رسیدگی به پرونده‌های بازنشستگی نیز به تدریج و بر اساس جدول زمان ‌بندی «کمیسیون تنظیم تشکیلات و معاشات» صادر می‌شود.

این حکم برای ۱۵۰ هزار بازنشسته به این معنا است که آنان حتا اگر در دعوی حقوقی در دادگاه ویژه طالبان برنده شوند، نمی‌توانند به صورت فوری حقوق خود را دریافت کنند.

این در حالی است که بازنشستگان در این مدت بارها اعتراض کرده‌اند و از فقر و مشکلات اقتصادی گسترده شکایت کرده‌اند.

در زمان حکومت پیشین افغانستان نیز بازنشستگان با مشکلات متعددی مواجه بودند و در سیستم فساد آلود بازنشستگی، به آسانی نمی‌توانستند حقوق خود را دریافت کنند.

«انحلال سیستم بازنشستگی افغانستان»
هبت‌الله آخندزاده در اوایل سال جاری خورشیدی حکم داد که سهم بازنشستگی از حقوق کارمندان غیرنظامی و نظامی افغانستان کسر نشود.

صدور این حکم، به معنای انحلال سیستم بازنشستگی افغانستان بود که بر آینده بیش از ۴۲۰ هزار کارمند دولت تأثیر می‌گذارد.

طالبان رسماً دلیل انحلال سیستم بازنشستگی افغانستان را توضیح نداده، اما افراد نزدیک به این گروه گفته‌اند که از نگاه طالبان پرداخت حقوق بازنشستگی «مبنای شرعی» ندارد.

در فرمان جدید رهبر طالبان نیز هرچند به پرداخت حقوق بازنشستگان پس از حکم دادگاه ویژه و بر اساس شریعت، حکم شده است، اما اشاره‌ای به احیای مجدد سیستم بازنشستگی نشده است.

رهبر طالبان در این فرمان گفته است که افرادی که پس از تسلط این گروه بر افغانستان، بازنشسته شده‌اند، تا تاریخ ۱۲ حمل سال جاری خورشیدی که او حکم انحلال سیستم بازنشستگی را صادر کرد، حق دریافت حقوق بازنشستگی را دارند و پس از آن هیچ حقی به آنان تعلق نمی‌گیرد.

انحلال سیستم بازنشستگی افغانستان از سوی طالبان بر رفاه عمومی بیش از یک میلیون خانواده افراد بازنشسته به‌طور مستقیم تأثیر می‌گذارد و رفاه و آینده آنان را به خطر می‌اندازد.

این تصمیم همچنین به رفاه عمومی بیش از سه نفر فرد دیگری که زندگی آنان وابسته به حقوق افراد بازنشسته است، به صورت غیرمستقیم تأثیرات ناگوار برجای می‌گذارد و آینده آنان را تهدید می‌کند.