تغییر موازنه قدرت در افغانستان؟ رایزنی‌های مهم در استانبول

رسانه‌های ملی و بین‌المللی گزارش داده‌اند که یک هیئت بلندپایه از سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (آی‌اس‌آی) روز شنبه، ۱ فبروری ۲۰۲۵، در استانبول ترکیه با رهبران جهادی مخالف طالبان، از جمله صلاح‌الدین ربانی، مارشال عبدالرشید دوستم، استاد عبد رب‌الرسول سیاف، استاد محمد محقق و کریم خلیلی دیدار داشته‌اند. اهداف دیدار به باور تحلیلگران، پاکستان به […]

رسانه‌های ملی و بین‌المللی گزارش داده‌اند که یک هیئت بلندپایه از سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (آی‌اس‌آی) روز شنبه، ۱ فبروری ۲۰۲۵، در استانبول ترکیه با رهبران جهادی مخالف طالبان، از جمله صلاح‌الدین ربانی، مارشال عبدالرشید دوستم، استاد عبد رب‌الرسول سیاف، استاد محمد محقق و کریم خلیلی دیدار داشته‌اند.

اهداف دیدار

به باور تحلیلگران، پاکستان به دنبال افزایش تعاملات خود با مخالفان سیاسی طالبان است تا روابط خود را با رهبران سیاسی افغانستان تقویت کند و راه‌حل‌های مشترکی برای چالش‌های منطقه‌ای علیه طالبان افغانستان که در حاکمیت اند، بیابد.

یکی از موضوعات مورد بحث در این دیدارها، همکاری‌های مشترک در مبارزه با گروه تحریک طالبان پاکستانی (TTP) خواهد بود.

رسانه‌های نزدیک به استخبارات طالبان افغانستان که در قدرت اند، مدعی شده‌اند که آی‌اس‌آی به دنبال افزایش هماهنگی با گروه‌های مخالف آنها است و این اقدام را تلاشی برای گسترش ناامنی و آشوب در افغانستان از طرف حکومت پاکستان می‌دانند.

تغییر در سیاست‌های پاکستان؟

به عقیده تحلیلگران، این دیدارها نشان‌دهنده تغییر در سیاست‌های پاکستان نسبت به طالبان که در اریکه قدرت اند، بوده می‌تواند و اسلام‌آباد به دنبال ایجاد توازن در روابط خود با بازیگران مختلف افغانستان است تا منافع استراتژیک خود را بتواند در آینده افغانستان تعقیب کند.

نتایج احتمالی

این دیدارها می‌تواند به تقویت مخالفان سیاسی طالبان منجر شود و معادلات قدرت در افغانستان را تحت تأثیر قرار دهد.

تشدید تنش‌ها بین پاکستان و طالبان در صورتی که طالبان این اقدامات را تهدیدی علیه خود تلقی کند، ممکن است تنش‌ها بین اسلام‌آباد و کابل با گذشت هر روز افزایش خواهد یافت.

همکاری احتمالی بین پاکستان و مخالفان طالبان می‌تواند بر امنیت منطقه تأثیرگذار باشد و به تغییراتی در سیاست‌های امنیتی کشورهای همسایه منجر شود.

در مجموع، این تحولات و این ملاقات نشان‌دهنده پیچیدگی‌های روابط بین بازیگران مختلف در افغانستان و منطقه است و نیازمند رصد دقیق و تحلیل‌های بیشتر در آینده می‌باشد. اما تصمیم و همکاری با آی اس آی پاکستان اگر از طرف این رهبران وعده داده شود، به باور تحلیلگران، با سابقه ننگین که پاکستان در مورد مداخله در افغانستان دارد، بر شخصیت و سیاست های این رهبران سیاسی تاثیر منفی نزد مردم افغانستان نیز خواهد گذاشت.

  • تحلیلی از احمد سعیدی