آیا سفر برادر به ازبکستان گره از مشکلات اقتصادی افغانستان می‌گشاید؟

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی رییس‌الوزرأی طالبان، در راس یک هیئت بلندپایه از مقامات این گروه، به منظور رایزنی با مقامات ازبکستان در مورد گسترش روابط سیاسی و اقتصادی به این کشور سفر کرده است. این سفر در حالی انجام می‌شود که افغانستان با مشکلات اقتصادی عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کند و ازبکستان نیز […]

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی رییس‌الوزرأی طالبان، در راس یک هیئت بلندپایه از مقامات این گروه، به منظور رایزنی با مقامات ازبکستان در مورد گسترش روابط سیاسی و اقتصادی به این کشور سفر کرده است. این سفر در حالی انجام می‌شود که افغانستان با مشکلات اقتصادی عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کند و ازبکستان نیز به دنبال منافع اقتصادی خود در این کشور است.

این هیئت شامل وزرای معادن و پترولیم، ترانسپورت و هوانوردی، صنعت و تجارت، زراعت و رئیس بانک مرکزی طالبان است. مقام‌های طالبان هدف از این سفر را «توسعه روابط سیاسی و تجاری» با ازبکستان اعلام کرده‌اند. این سفر برای دو روز بوده و قرار است در تاشکند با مقام‌های ازبکستان درباره «گسترش روابط» رایزنی شود.

ازبکستان طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد؛ اما روابط «دیپلماتیک و اقتصادی گسترده» با این گروه دارد و به طالبان نیز سفارت افغانستان در تاشکند را واگذار کرده است.

روابط بین طالبان و ازبکستان همواره پیچیده و پر فراز و نشیب بوده است. ازبکستان در دهه ۱۹۹۰ از مخالفان سرسخت طالبان بود و از گروه‌های ضد طالبان حمایت می‌کرد. پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان در سال ۲۰۲۱، ازبکستان رویکرد محتاطانه‌ای را در پیش گرفت و اعلام کرد که طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد، اما به روابط اقتصادی و دیپلماتیک خود با این گروه ادامه می‌دهد.

سفر ملا عبدالغنی برادر به ازبکستان در حالی انجام می‌شود که چالش‌های زیادی بر سر راه توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور وجود دارد. از جمله این چالش‌ها می‌توان به عدم به رسمیت شناختن طالبان توسط جامعه بین‌المللی، مشکلات اقتصادی افغانستان، و نگرانی‌های امنیتی ازبکستان از حضور گروه‌های افراطی در افغانستان اشاره کرد.