پهپادها در آسمان خوست و ننگرهار؛ طالبان پاکستانی هدف قرار گرفتند

در پی حملات هوایی شامگاه چهارشنبه 5 سنبله به مواضع طالبان پاکستانی و گروه حافظ گل‌بهادر در ولایت‌های خوست و ننگرهار، منابع محلی از کشته و زخمی‌شدن چندین غیرنظامی، از جمله کودکان، خبر دادند. این حملات که به‌وسیله پهپادهای ناشناس انجام شده، به‌گفته منابع آگاه، احتمالاً توسط ارتش پاکستان صورت گرفته‌اند.

در پی حملات هوایی شامگاه چهارشنبه ۵ سنبله به مواضع طالبان پاکستانی و گروه حافظ گل‌بهادر در ولایت‌های خوست و ننگرهار، منابع محلی از کشته و زخمی‌شدن چندین غیرنظامی، از جمله کودکان، خبر دادند. این حملات که به‌وسیله پهپادهای ناشناس انجام شده، به‌گفته منابع آگاه، احتمالاً توسط ارتش پاکستان صورت گرفته‌اند.

نخستین حمله در روستای سورکاخ ولسوالی سپیره ولایت خوست رخ داد؛ منطقه‌ای که به‌عنوان محل تجمع جنگجویان تحریک طالبان پاکستان و نیروهای وابسته به حافظ گل‌بهادر شناخته می‌شود.

در این حمله، دو کودک جان باختند و شش تن دیگر زخمی شدند. ساعاتی بعد، حمله دوم در روستای ویاله ولسوالی شینوار ولایت ننگرهار انجام شد. در این رویداد، خانه‌ای متعلق به فردی به نام شهسوار هدف قرار گرفت که در نتیجه آن، دو کودک ناپدید و دو کودک دیگر زخمی شدند.

با وجود شدت حملات، دولت پاکستان تاکنون مسئولیت این عملیات را نپذیرفته است. با این حال، سابقه حملات مشابه از سوی ارتش این کشور به مناطق مرزی افغانستان، به‌ویژه در ولایت‌های پکتیکا و کنر، نشان می‌دهد که چنین اقداماتی در چارچوب سیاست‌های امنیتی اسلام‌آباد برای مقابله با شبه‌نظامیان پاکستانی صورت می‌گیرد.

پس از تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۱۴۰۰، گروه‌های شبه‌نظامی پاکستانی از جمله تحریک طالبان پاکستان و شاخه‌های منشعب‌شده مانند گروه حافظ گل‌بهادر، در مناطق مرزی افغانستان مستقر شده‌اند. اسلام‌آباد بارها از طالبان خواسته است که با این گروه‌ها برخورد کند، اما طالبان افغانستان تأکید کرده‌اند که حل این مسئله باید از طریق مذاکره میان پاکستان و طالبان پاکستانی صورت گیرد.

در حمله‌ای مشابه در جدی ۱۴۰۳، ارتش پاکستان با استفاده از هواپیماهای جنگی به ولسوالی برمل ولایت پکتیکا حمله کرد که در نتیجه آن، دست‌کم ۴۶ نفر کشته شدند. طالبان افغانستان اعلام کردند که بیشتر قربانیان این حمله زنان و کودکان مهاجر از وزیرستان بودند. ارتش پاکستان اما مدعی شد که مراکز عملیاتی تحریک طالبان پاکستان را هدف قرار داده است.

در هفته‌های اخیر، درگیری‌های مرزی میان نیروهای امنیتی پاکستان و شبه‌نظامیان وابسته به تحریک طالبان پاکستان، شدت گرفته است. در عملیات ارتش پاکستان در منطقه مرزی سمبازه بلوچستان، ۵۰ عضو این گروه کشته شدند که به‌گفته منابع محلی، ۹۰ درصد آنان وابسته به گروه حافظ گل‌بهادر بودند. این گروه که زمانی شاخه‌ای از تحریک طالبان پاکستان محسوب می‌شد، اکنون یکی از مهم‌ترین گروه‌های ضدپاکستانی به‌شمار می‌رود.

همزمان با این تحولات، وزیر خارجه پاکستان در سفر اخیر خود به کابل و پکن، بر همکاری سه‌جانبه برای مقابله با تهدیدات شبه‌نظامی تأکید کرده است. اداره ملی مبارزه با تروریسم پاکستان نیز در ۱۱ اسد ۱۴۰۴، گروه حافظ گل‌بهادر را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد و فعالیت آن را ممنوع اعلام کرد.

درگیری‌های اخیر در ایالت خیبر پختونخوا نیز به کشته‌شدن چندین نیروی امنیتی و غیرنظامی منجر شده است. در مناطق دیر بالا، دیر پایین، باجور، هنگو و وزیرستان شمالی، حملات مسلحانه و انفجارهای متعدد گزارش شده‌اند. روزنامه دان پاکستان گزارش داده است که در حمله افراد مسلح به یک پایگاه نیروهای مرزی در هنگو، دو نیروی امنیتی و دو مهاجم کشته شدند.

به‌نظر می‌رسد حملات پهپادی چهارشنبه شب، واکنشی مستقیم به افزایش مجدد حملات شبه‌نظامیان پاکستانی باشد که به‌گفته اسلام‌آباد، مقرهای عملیاتی آنان در ولایت‌های مرزی افغانستان قرار دارد. این حملات بار دیگر روابط شکننده میان طالبان افغانستان و دولت پاکستان را وارد مرحله تازه‌ای از تنش کرده است.

در حالی‌که طالبان افغانستان در دیدار با وزیر خارجه پاکستان وعده همکاری برای مهار جنگجویان پاکستانی داده بودند، تحولات اخیر نشان می‌دهد که اختلافات امنیتی میان طرفین همچنان پابرجاست و احتمال تشدید درگیری‌ها در مناطق مرزی وجود دارد.