نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
یکسال پیش، همزمان با سقوط پیهم ولایتها به دست طالبان، دو قاچاقبر آثار عتیقه و باستانی از منطقه چراس واقع در مرز ولایتهای غور و سرپل بازدید کردند.
به گزارش شانا به نقل از هشتصبح؛ آنها تلاش داشتند که یک مجمسه باستانی را از یک فرمانده محلی طالبان بخرند و به ازبکستان و از آنجا به دبی انتقال دهند. هرچند بر سر معامله این مجمسه ۲ تن کشته شدند؛ اما فرماندهان طالبان توانستند معامله را به سرانجام برسانند و پول هنگفتی از آن به دست آورند. پیش از آن نیز چندین مجمسه طلایی را از این ناحیه پیدا و به قاچاقبران پاکستانی فروخته بودند. بعدها رابط پاکستانی را امنیت ملی افغانستان دستگیر کرد. وی اعتراف کرد که آثار باستانی قاچاقشده در دبی معامله میشود و برای قاچاق این آثار شبکه بزرگ مافیایی وجود دارد.
در ۲۰ سال گذشته در چتر امنیتیای که طالبان در ساحات تحت کنترلشان پدید آورده بودند، بخش بزرگی از آثار باستانی و تاریخی که سرمایه ملی افغانستان است، توسط قاچاقبران محلی به همکاری فرماندهان طالبان به فروش رسید و بعدها این آثار در نمایشگاههای آثار باستانی از کشورهای غربی سر بر آورده و بسیاری از آنها نیز ناپدید شدند. افزون بر طالبان، فرماندهان محلی سابق و سیاستمداران دوره جمهوریت نیز در قاچاق این آثار دست داشتند. آنها حتی شمار زیاد افراد اجیر را در تشکیلات نظامی طالبان استخدام میکردند تا به این آثار دسترسی پیدا کرده و از فروش آن پولاندوزی کنند. برای همین است که حداقل در مسایل قاچاق آثار باستانی دستگاههای نظامی طالبان و جمهوریت بهگونه پنهانی هماهنگ عمل کرده و زمینه حضور و سفر قاچاقبران آثار باستانی را فراهم میکردند.
تا پیش از سقوط جمهوریت و حضور دوباره طالبان در بستر قدرت، محدویتهای امنیتیـسیاسی برای قاچاقبران وجود داشت و اکثر آنها با خیال راحت نمیتوانستند دست به قاچاق بزنند. خطر دستگیری، پیگیری و به کیفر رساندن آنها وجود داشت و این عوامل روند قاچاق آثار باستانی را کندتر میکرد؛ اکنون اما قاچاقبران آثار عتیقه و باستانی از برکت حمایت همهجانبه فرماندهان محلی و رهبران سیاسی طالبان برخوردار شده و با خیال راحت به قاچاق آثار باستانی ادامه داده و روند آن را منظمتر و مصونتر کردهاند. گفته میشود که در پروسه قاچاق آثار باستانی افغانستان، جنگجویان و فرماندهان خارجی نیز همکاری میکنند. هزاران قاچاقبر خرد و بزرگ با حمایت طالبان اکنون چشم به داشتههای افغانستان دوختهاند و همچون گرگ گرسنه در حاکمیت طالبان پرسه میزنند.
قاچاقبران داخلی و خارجی به همکاری فرماندهان طالبان در سراسر افغانستان پراکندهاند و حتی به موزیمها، آرشیفهای قدیمی و نمایشگاهها دسترسی دارند. آنها آثار قدیمی، کتابهای نوشته شده با دستخط، مجسمههای تاریخی و اشیای بهجامانده از دورههای گذشته را به قمیت ارزان خریده و بعد آن را چند برابر در بازارهای سیاه جهان میفروشند. اکثر این آثار ارزشمند بعدها به نمایشگاههایی در لندن و پاریس و کشورهای غربی میروند. امسال گروهی از تاریخپژوهان مستقر در دوحه قطر گفتهاند که بخش قابلتوجهی از آثار خطی کمیاب از افغانستان به کشورهای اروپایی قاچاق شده است. به قطع میتوان گفت که قاچاق این آثار بدون همکاری حلقات قدرتمند طالبان ناممکن است و در روند قاچاق، استخبارات طالبان ادارهای است که بیشترین همکاری را با قاچاقبران دارد.
هرچند همواره هیچ میکانیسم کارامد برای حفظ، مراقبت و نگهداری آثار باستانی در افغانستان وجود نداشته است، اما به نظر میرسد که بعد از سقوط رژیم کمونیستی، روند قاچاق آثار باستانی تاکنون ادامه دارد. بخشی از آثار باستانی در دوره مجاهدین قاچاق و به کشورهای اروپایی فروخته شدند. در دوره نخست طالبان این گروه نهتنها بخش اعظم آثار باستانی را تاراج، بلکه بودای بامیان، به عنوان باشکوهترین آبده تاریخی افغانستان را تخریب کردند. در دوره جمهوریت نیز توجه چندانی به آثار باستانی و تاریخی نشد و اکنون طالبان، افغانستان را به تروریستهای رفیق و قاچاقبران همکارشان حراج کردهاند تا هرچه دلشان خواست از کشور ببرند و به جایش چند تروریست، آدمکش و انتحاری بفرستند.
تمام آثار باستانی، موزیمها و آرشیفهای موجود در حاکمیت طالبان امنیت ندارند و بخشی از آنها قاچاق شدهاند. اخیراً پولیس بینالمللی اینترپل ۱۲ اثر قاچاق شده از افغانستان را توقیف کرده که به نظر میرسد از آرشیف ملی افغانستان دزدی شده باشد؛ اما آرشیف ملی زیر حاکمیت طالبان هیچ گزارشی در این مورد به نشر نرسانده است.
از آنجایی که فرماندهان طالبان در قاچاق و فروش این آثار باستانی دست دارند، تلاش زیاد به خرج میدهند تا هیچ خبری به بیرون درز نکند. هرچند به ظاهر، طالبان اینبار وعده داده بودند که از آثار باستانی مراقبت میکنند، اما به نظر میرسد که این یک ترفند برای فریب افکار عمومی و کشورهای حامی آثار باستانی است تا با لاف و ادعای نگهداری از آثار باستانی امتیازهای کلان بگیرند.
هرچند همه چیز در حاکمیت طالبان امنیت ندارد و روز و روزگار به سوی بحرانیتر شدن در حرکت است، اما در این میان آثار باستانی بیشتر در معرض نابودی قرار دارد. این آثار توسط قاچاقبران و همکاری فرماندهان طالبان تاراج شده و در بازارهای جهانی به حراج گذاشته میشوند. افغانستان در حاکمیت گروهی قرار دارد که به فرهنگ تاریخی، تنوع زیستی و موزیم و سینما و هنر باور ندارند و آثار باستانی را به چشم حقارت نگاه میکنند. برای همین نگاه تقلیلگرایانه به هنر و تاریخ است که آنها در بدل پول بسیار ناچیز تاریخ، فرهنگ و هویت یک کشور را به دست قاچاقبران آثار باستانی دادهاند تا از این ناحیه زراندوزی کنند. حالا هیچ چیز امنیت ندارد؛ نه هنر، نه اقتصاد و نه سیاست و نه مردم. طالبان تمام افغانستان را با تهدید جدی مواجه کردهاند. افغانستای تحت اداره طالبان کشوری است که نان و آب و امنیت ندارد و به کویری میماند که تنها خون و خشونت در آن موج میزند.
رئیس سازمان پیمان امنیت جمعی گفت تهدید هراسافگنی از افغانستان افزایش یافته است.
به گزارش شانا به نقل از العربیه؛ مهرالله بلوچ به روزنامه «اطلاعات روز» گفت، فرد متهم این مقدار پول را به گونه ماهرانه در «کیف پشتی» خود جاسازی کرده بود میخواست به ایران انتقال دهد. در همین حال، شورای ولایتی هرات میگوید، قاچاق دالر از افغانستان به ایران همچنان ادامه دارد و نیروهای امنیتی باید […]
به گزارش شانا به نقل از العربیه؛ رئیس اتحادیه قصابان هرات، گفته است، روزانه تا ۵۰ هزار مواشی از سطح ولایتهای غربی و شمالی افغانستان به منطقه «ربات قلق» در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق شهر هرات آورده میشود و بیشتر قاچاق از طریق یک گنج مواشی در منطقهای موسوم به «ربات قلق» در مربوطات روستای […]
به گزارش شانا به نقل از ایسنا و به نقل از آرت دیلی، «دره بامیان» که در قلب رشتهکوه «هندوکُش» واقع شده است، خانه تندیسهای بودایی باستانی بود که در سال ۲۰۰۱ به دست نیرویهای طالبان تخریب شدند، اما هنوز مجموعهای از غارها در کنار معابد، صومعهها و نقاشیهای بودایی در «بامیان» وجود دارد. محوطههای […]
دیدگاه بسته شده است.